Aż 9 milionów Polaków nosi protezę zębową. Wystartowała kampania „9 milionów powodów”

Opublikowany

Co drugi Polak w wieku 40+ posiada protezę zębową[i]. Temat dotyczący 9 milionów ludzi w kraju[ii] pozostaje jednak stygmatyzującym tabu. W efekcie blisko 70% użytkowników protez zębowych[iii] nie rozmawia o niej z nikim, poza rodziną czy lekarzem. Kampania społeczno-edukacyjna „9 milionów powodów” ma na celu zwalczenie poczucia wstydu u osób noszących protezę zębową oraz uświadomienie społeczeństwu, że proteza to całkowicie normalna rzecz. Dzięki temu 9 milionów użytkowników protez zyska szansę na cieszenie się pełnią życia. Kampanię wspiera Polskie Towarzystwo Psychologiczne i Polskie Towarzystwo Stomatologiczne, a jej ambasadorem został Robert Janowski.

Proteza zębowa jest w Polsce najpopularniejszym sposobem radzenia sobie z dużymi brakami w uzębieniu[iv]. Polskie społeczeństwo nie zdaje sobie jednak sprawy z powszechności tego zjawiska, a wokół protez zębowych oraz jej użytkowników powstało wiele mitów. To właśnie z nimi walczyć będzie kampania „9 milionów powodów” w myśl, której każdy z 9 milionów użytkowników protez zębowych ma swój własny powód, by w pełni cieszyć się życiem. Bez poczucia wstydu.

Zdecydowałem się zaangażować w kampanię „9 milionów powodów”, która zwalcza poczucie wstydu u osób noszących protezę zębową, ponieważ liczba jej użytkowników jest dla mnie szokująca! Nie miałem pojęcia, że tak ogromna część społeczeństwa jest w pewnym sensie marginalizowana i zmaga się z tak wieloma problemami. Osobom noszącym protezę zębową bardzo często towarzyszy bowiem lęk przed jej wypadnięciem podczas śmiania, jedzenia czy kichania, a także obawa przed tym, że ktoś ją zauważy, a nawet publicznie wyśmieje. Społeczeństwo bez wątpienia potrzebuje więc edukacji w tym obszarze

- komentuje swoje zaangażowanie w kampanię Robert Janowski.

Polacy nie rozmawiają ze sobą na temat noszenia protez zębowych. Brak otwartej komunikacji w tym zakresie skutkuje funkcjonowaniem fałszywych i często krzywdzących przekonań. Obiegowa opinia o protezie zębowej i jej użytkownikach głosi, że noszenie protezy wynika głównie z zaniedbania higieny jamy ustnej i jest jednoznaczne ze starością. Powodów utraty zębów jest jednak znacznie więcej – od uwarunkowań genetycznych, poprzez choroby, wypadki, skutki uboczne terapii onkologicznej, aż po brak dostępu do właściwej opieki stomatologicznej

- dodaje psycholog Anna Kędzierska, ekspertka kampanii „9 milionów powodów”.

Jak bardzo prawdziwy obraz osób noszących protezę zębową różni się od powszechnych w społeczeństwie stereotypów świadczą również wyniki raportu „9 milionów powodów – użytkownicy protez zębowych w Polsce”. Badania[v]  pokazują, że użytkownikami protez są w przeważającej części kobiety (79%) oraz osoby o średnim i wyższym wykształceniu (73%). Co więcej, aż 67% osób noszących protezę zębową ma niespełna 60 lat (40-59), czyli pozostaje aktywna zawodowo. I choć protezy zębowe to dla ich użytkowników temat wstydliwy i intymny to jednak dobrze umocowane i odpowiednio zadbane protezy, są źródłem wielu korzyści i pozytywnych doświadczeń.

Prowadzę bloga o modzie i sposobach na dbanie o siebie dla seniorek. Organizuje pokazy mody, na których sama występuję i przekonuję moje koleżanki, że warto dbać o swój wygląd. Proteza zębowa pozwoliła mi wrócić do moich pasji i rozwijać zainteresowania

- opowiada Pani Hanna z Łodzi, jedna z bohaterek kampanii „9 milionów powodów”.

Historia Pani Hani jest jedną z 9 milionów historii użytkowników protez zębowych. Każda z tych osób ma bowiem swój własny powód, by pomimo protezy w pełni cieszyć się życiem. Dzięki odpowiedniej edukacji społeczeństwa i osób posiadających protezę zębową zmiana w postrzeganiu protez i jej użytkowników jest możliwa.
Organizatorem kampanii jest firma GlaxoSmithKline – która jako właściciel marki Corega, będącej liderem w segmencie produktów do mocowania i higieny protez zębowych oraz firma społecznie odpowiedziana – podjęła się edukacji społeczeństwa w tym temacie.
ZINC: CHPL/CHPLD/0024/18

[i] Raport IQS dla GSK “Corega Tracking”, lipiec 2017, s. 5
[ii] Raport IQS dla GSK, „Corega Tracking”, sierpień 2016, s.10
[iii] Raport “9 milionów powodów – użytkownicy protez zębowych w Polsce”, luty 2018
[iv] Raport IQS dla GSK “Corega Tracking”, lipiec 2017, s. 5
[v] Raport “9 milionów powodów – użytkownicy protez zębowych w Polsce”, luty 2018

9 milionów powodów_ Raport.pdf

pdf | 2,81 MB

Robert Janowski poprowadzi program „Aż chce się żyć” w Telewizji Polsat

temu

22 kwietnia w Telewizji Polsat wystartuje nowy miniserial dokumentalny „Aż chce się żyć”. Jego bohaterowie podzielą się swoimi życiowymi historiami i opowiedzą o powodach, dla których znów zaczęli cieszyć się życiem. W świat bohaterów programu widzów wprowadzi aktor i wokalista Robert Janowski, ambasador kampanii „9 milionów powodów”.
9 milionów. Tylu jest w Polsce użytkowników protez zębowych.

temu

Choć użytkowników jest tak wielu, fakt posiadania protezy zębowej nadal pozostaje w naszym kraju tematem tabu. Wiele z tych osób czuje wstyd lub ma inne obawy, z którymi mogą czuć się osamotnieni. Często ukrywają fakt noszenia protezy zębowej nawet przed najbliższymi. Takie postrzeganie rodzi szereg mitów na temat użytkowania protezy zębowej. Zacznijmy więc od obalenia najpopularniejszych z nich.
Kampania społeczno-edukacyjna „9 milionów powodów”

temu

„9 milionów powodów” to kampania społeczno-edukacyjna skierowana do osób noszących protezę zębową, których w Polsce jest aż 9 milionów[1]. Choć jest to już co druga osoba w wieku 40+[2], a metoda ta jest najpopularniejszym sposobem radzenia sobie z dużymi brakami w uzęb
Robert Janowski o swoim zaangażowaniu w kampanię społeczno-edukacyjną "9 milionów powodów"