Kampania społeczno-edukacyjna „9 milionów powodów”

Opublikowany

„9 milionów powodów” to kampania społeczno-edukacyjna skierowana do osób noszących protezę zębową, których w Polsce jest aż 9 milionów[1]. Choć jest to już co druga osoba w wieku 40+[2], a metoda ta jest najpopularniejszym sposobem radzenia sobie z dużymi brakami w uzębieniu[3], jej noszenie nadal pozostaje tematem tabu. Wiele osób obawia się, że ktoś zauważy ich protezę zębową, wypadnie ona podczas śmiania, jedzenia czy kichania, a w efekcie zostaną z tego powodu publicznie wyśmiani.[4]

Celem kampanii społeczno-edukacyjnej „9 milionów powodów” jest zwalczanie poczucia wstydu u osób noszących protezę zębową oraz uświadomienie społeczeństwu, że proteza to całkowicie normalna rzecz. Każda osoba z 9 milionów jej użytkowników ma bowiem swój powód, by w pełni cieszyć się życiem.
Organizatorem kampanii jest firma GlaxoSmithKline – która jako właściciel marki Corega, będącej liderem w segmencie produktów do mocowania i higieny protez zębowych oraz firma społecznie odpowiedziana – podjęła się edukacji społeczeństwa w tym temacie. Tę istotną społecznie i zdrowotnie kampanię wspierają Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Polskie Towarzystwo Psychologiczne. Ambasadorem kampanii został Robert Janowski, a patronami medialnymi: Życie na Gorąco, polki.pl oraz Radio Pogoda.

Nr ZINC: CHPL/CHPLD/0024/18

[1] Raport IQS dla GSK, „Corega Tracking”, sierpień 2016, s.10
[2] Raport IQS dla GSK “Corega Tracking”, lipiec 2017, s. 5
[3] Raport IQS dla GSK “Corega Tracking”, lipiec 2017, s. 5
[4] Raport IQS dla GSK, „Corega Tracking”, sierpień 2016 s. 72

Kampania 9 milionow powodow.jpg

Robert Janowski poprowadzi program „Aż chce się żyć” w Telewizji Polsat

temu

22 kwietnia w Telewizji Polsat wystartuje nowy miniserial dokumentalny „Aż chce się żyć”. Jego bohaterowie podzielą się swoimi życiowymi historiami i opowiedzą o powodach, dla których znów zaczęli cieszyć się życiem. W świat bohaterów programu widzów wprowadzi aktor i wokalista Robert Janowski, ambasador kampanii „9 milionów powodów”.
Aż 9 milionów Polaków nosi protezę zębową. Wystartowała kampania „9 milionów powodów”

temu

Co drugi Polak w wieku 40+ posiada protezę zębową[i]. Temat dotyczący 9 milionów ludzi w kraju[ii] pozostaje jednak stygmatyzującym tabu. W efekcie blisko 70% użytkowników protez zębowych[iii] nie rozmawia o niej z nikim, poza rodziną czy lekarzem. Kampania społeczno-edukacyjna „9 milionów powodów” ma na celu zwalczenie poczucia wstydu u osób noszących protezę zębową oraz uświadomienie społeczeństwu, że proteza to całkowicie normalna rzecz. Dzięki temu 9 milionów użytkowników protez zyska szansę na cieszenie się pełnią życia. Kampanię wspiera Polskie Towarzystwo Psychologiczne i Polskie Towarzystwo Stomatologiczne, a jej ambasadorem został Robert Janowski.
9 milionów. Tylu jest w Polsce użytkowników protez zębowych.

temu

Choć użytkowników jest tak wielu, fakt posiadania protezy zębowej nadal pozostaje w naszym kraju tematem tabu. Wiele z tych osób czuje wstyd lub ma inne obawy, z którymi mogą czuć się osamotnieni. Często ukrywają fakt noszenia protezy zębowej nawet przed najbliższymi. Takie postrzeganie rodzi szereg mitów na temat użytkowania protezy zębowej. Zacznijmy więc od obalenia najpopularniejszych z nich.
Robert Janowski o swoim zaangażowaniu w kampanię społeczno-edukacyjną "9 milionów powodów"

temu

Zdecydowałem się zaangażować w kampanię „9 milionów powodów”, która zwalcza poczucie wstydu u osób noszących protezę zębową, ponieważ liczba jej użytkowników jest dla mnie szokująca! Takich osób jest w Polsce aż 9 milionów[1]! . Nie miałem pojęcia, że tak ogromna cz

. Nie miałem pojęcia, że tak ogromna cz