Kampania społeczno-edukacyjna „9 milionów powodów”

Opublikowany

„9 milionów powodów” to kampania społeczno-edukacyjna skierowana do osób noszących protezę zębową, których w Polsce jest aż 9 milionów[1]. Choć jest to już co druga osoba w wieku 40+[2], a metoda ta jest najpopularniejszym sposobem radzenia sobie z dużymi brakami w uzębieniu[3], jej noszenie nadal pozostaje tematem tabu. Wiele osób obawia się, że ktoś zauważy ich protezę zębową, wypadnie ona podczas śmiania, jedzenia czy kichania, a w efekcie zostaną z tego powodu publicznie wyśmiani.[4]

Celem kampanii społeczno-edukacyjnej „9 milionów powodów” jest zwalczanie poczucia wstydu u osób noszących protezę zębową oraz uświadomienie społeczeństwu, że proteza to całkowicie normalna rzecz. Każda osoba z 9 milionów jej użytkowników ma bowiem swój powód, by w pełni cieszyć się życiem.
Organizatorem kampanii jest firma GlaxoSmithKline – która jako właściciel marki Corega, będącej liderem w segmencie produktów do mocowania i higieny protez zębowych oraz firma społecznie odpowiedziana – podjęła się edukacji społeczeństwa w tym temacie. Tę istotną społecznie i zdrowotnie kampanię wspierają Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Polskie Towarzystwo Psychologiczne. Ambasadorem kampanii został Robert Janowski, a patronami medialnymi: Życie na Gorąco, polki.pl oraz Radio Pogoda.

Nr ZINC: CHPL/CHPLD/0024/18

[1] Raport IQS dla GSK, „Corega Tracking”, sierpień 2016, s.10
[2] Raport IQS dla GSK “Corega Tracking”, lipiec 2017, s. 5
[3] Raport IQS dla GSK “Corega Tracking”, lipiec 2017, s. 5
[4] Raport IQS dla GSK, „Corega Tracking”, sierpień 2016 s. 72

Kampania 9 milionow powodow.jpg

Cała prawda o noszeniu protez zębowych w różnym wieku

temu

Aż 69% osób noszących protezy zębowe nie skończyło jeszcze 70 lat[1]. Chociaż posiadanie protezy kojarzy się najczęściej z osobami starszymi, to jak pokazuje raport „9 milionów powodów – użytkownicy protez zębowych w Polsce”, już w wieku 40-50 lat, czy nawet po 30 roku życia może pojawić się potrzeba jej wstawienia[2]. Jednak niezależnie od wieku, ważne jest, by w prawidłowy sposób dbać o protezę, a dzięki temu cieszyć się komfortem każdego dnia.
Higiena protez zębowych. Stomatolog przypomina, że pielęgnacja protez jest tak samo ważna, jak naturalnych zębów.

temu

Proteza zębowa jest w Polsce najpopularniejszym sposobem radzenia sobie z dużymi brakami w uzębieniu[1]. Nosząc całkowitą lub częściową protezę nie należy zapominać o jej odpowiedniej pielęgnacji. Dentyści przypominają, że dbanie o nią jest tak samo ważne, jak w przypadku naturalnych zębów, o czym wielu pacjentów zapomina. Ekspert kampanii „9 milionów powodów”, stomatolog, dr n. med. Maciej Michalak tłumaczy, jak dbać o protezę i o czym należy pamiętać przy jej użytkowaniu.
Protezy zębowe - tabu, czy temat, o którym należy mówić?

temu

9 milionów Polaków posiada protezę zębową, co oznacza, że ponad ¼ ludności naszego kraju ma braki w uzębieniu. Dlatego też temat protez zębowych nie dotyczy wyłącznie wąskiej grupy, a sporej części społeczeństwa. A jednak protezy zębowe stanowią niepotrzebne tabu, na podstawie którego powstało wiele mitów odnośnie ich użytkowania. To właśnie z nimi walczy kampania „9 milionów powodów”, w myśl której każdy z 9 milionów użytkowników protez zębowych ma swój własny powód, by w pełni cieszyć się życiem - bez poczucia wstydu.
Robert Janowski poprowadzi program „Aż chce się żyć” w Telewizji Polsat

temu

22 kwietnia w Telewizji Polsat wystartuje nowy miniserial dokumentalny „Aż chce się żyć”. Jego bohaterowie podzielą się swoimi życiowymi historiami i opowiedzą o powodach, dla których znów zaczęli cieszyć się życiem. W świat bohaterów programu widzów wprowadzi aktor i wokalista Robert Janowski, ambasador kampanii „9 milionów powodów”.